Tornem a l'economia


El passat dilluns 23 de febrer escrivia Miguel Barrachina, en el diari electrònic Pàgina 26, un article sobre economia. L’autor defensava el sistema capitalista, exposant quins eren els errors que havien comés tant governs com reguladors i com estos ens havien portat a la situació de crisi actual.

Per continuar amb l’article, crec que és important fer algunes consideracions ja que l’autor, volent o sense voler, va ometre parts importants que expliquen la situació actual. F.A.Hayeck, un dels màxims representants teòrics del lliure mercat i del pensament liberal, considerava que el sistema de competència i de mercat necessita una estructura legal intel•ligentment traçada i ajustada contínuament que previnga el frau i l’abús ( inclòs en aquest l’explotació de la ignorància).Així, considerant les errades en la regulació, també haurem de considerar el frau i l’abús com una de les causes que ens han portat a la situació actual. Un abús que s’ha dut a terme en la gestió de grans empreses o en algunes instàncies polítiques, tant autonòmiques com locals.

Fa massa temps que els ciutadans aguantem la falta d’ètica d’alguns governants que s’aprofiten de la ceguera de la justícia respecte als alts càrrecs, això si!, tu no pagues a hisenda, que veuràs!. Massa temps portem aguantant el malbaratament de recursos i la falta de transparència en els comptes públics.... i fent la mateixa referència a l’eslògan de Clinton; és l’economia, estúpid, sobretot l’economia pública de contractes milionaris de baix mà, de contractes als amics de grans banquets i grans sopars, de contractes poc clars, de nul•la transparència i de sobrecostos pressupostaris.

Resulta paradoxal , després de la que està caient, veure com se’ns dóna lliçons d’economia liberal, de les bondats del mercat i de la importància de la regulació. No fa falta anar als llibres de teoria econòmica per veure que de liberals no tenen ni el nom, populars, conservadors i intervencionistes, a més no poder. O es què ara n’hi ha una nova modalitat de liberalisme i encara no ho sabem ?.