La serp que es mossega la cuaEn el post de l’altre dia, Salaris Baixos, vaig fer una crítica a les declaracions de la CEOE. Però, per què la patronal pensa així?, sobre quines teories econòmiques es basen aquestes declaracions?. Els empresaris tiren de manual d’economia clàssica.  Analitzen el treball com un producte qualsevol que es ven i compra en un mercat, és a dir, com si foren taronges. El treball com les taronges té el seu preu, en el cas del treball és el salari, determinat aquest per la interacció de l’oferta i la demanda. Quan incrementa el salari, incrementa l’oferta de treball,  hi ha més gent disposada a treballar. Si incrementa el salari, les empreses demanden menys treball.
Si els empresaris pensen que el treball és una simple mercaderia, el diagnòstic està clar, l’elevat atur és una qüestió de preus. Com les taronges, si un venedor no pot vendre les taronges el que farà serà baixar els preus.  Per tant, si se moderen les prestacions dels treballadors, l’atur anirà disminuint, ja que l’oferta de treball disminuirà perquè part de la població no estaria disposada a treballar per salaris inferiors i passarien a formar part de la població inactiva, això portaria a que la demanda de treball anés incrementant  ja que les empreses contractarien més treballadors desembossant menys diners.
El que no tenen en compte els empresaris, es que menors salaris porten a una reducció  de la despesa en consum. Si la gent gasta menys es venen menys productes i per tant, els empresaris per vendre els seus productes tindran que abaratir preus.  Es produiran baixades de preus que tindran incidència en la demanda de treball per part de les empreses, a menor benefici, reducció de plantilla. I la serp se mossegaria de nou la cua, major atur.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

No crec que aquests empresaris del CEOE tirin de cap manual. Veuen el treballador com un "cost" sense entendre que gràcies a ell poden obtenir aquests beneficis que a molts els permetes viure com a déus. Si puguessin, ens fairen trballar a canvi d'un entrepà i gràcies!

Jordi Oltra ha dit...

jo crec que si tiren de manual, d'una teoria clàssica del mercat de treball que una corrent de pensament econòmic defensa, però, potser si que alguns empresaris ens farien treballar a canvi d'un entrepà d'oli sal, sempre que l'oli no siga d'olives, que el de girasol és més barat.