Mercat polític

L’economista Gregory Mankiw defineix, al llibre Principis d’Economia, el mercat com un grup de compradors i venedors d’un determinat bé o servei. Els compradors determinen conjuntament la demanda del producte i els venedors, l’oferta.


Partint de l’anterior definició , direm que la política és un mercat on interactuen votants ( compradors) i votats ( venedors). És a dir, els electors actuen com a demandants i els partits politics com a oferents. Els votants manifesten les seues preferències mitjançant el vot, confiant que amb l’elecció de la seua opció política arribaran a satisfer les seues necessitats. Per contra, els partits polítics ofereixen el producte, estudiant la demanda del votant, per a que s’adapte a les preferències o necessitats d’aquest.

Per tant, els votants amb el vot intenten maximitzar les seues preferències, quan més satisfet estiga l’elector més incrementarà la seua utilitat. En canvi els votats intenten oferir el producte amb l’interès de guanyar les eleccions i entrar o continuar governant.

Però igual que passa al mercat, en aquest tipus de mercat polític, també existeixen imperfeccions o errades de mercat.

Una d’aquestes errades de mercat és l’existència de grups de pressió. Aquests grups de pressió amb conductes i pràctiques emmarcades fora de la legalitat intenten obtenir una renda política. Amb aquestes pràctiques s’intenta buscar favors del govern. L’exemple el tenim amb contractes i adjudicacions poc clares, l’obtenció d’informació privilegiada, tràfic d’influències, prevaricació, malversació de diners públics.....i malauradament, un llarg etc. ( consulta notícia a l’informatiu).

Una de les altres errades que podem trobar en aquest mercat és valorar més el present que el futur. Açò s’aconsegueix mitjançant polítiques i accions, i els beneficis d’aquestes no sobrepassen el període de vigència del mandat polític. L’exemple el tenim en l’elevat deute de moltes comunitats autònomes o molts dels consistoris espanyols

A part d’aquestes errades, hi podríem fer un llistat molt més ampli. Però arribats ací, caldria preguntar-nos, ¿ com podrem corregir aquestes errades de mercat?. Si són els propis polítics, els encarregats d’impulsar les lleis, d’adoptar solucions i de fer fora als corruptes de l’esfera política. I de moment, i a les proves podem anar, no fan res de res. 

2 comentaris:

Núria ha dit...

M'ha agradat el teu escrit. Un enfocament planer, explicat de manera diferent, però realista, molt realista, de la política. Gràcies.

Jordi Oltra ha dit...

Gràcies Núria per deixar el comentari.